A bécsi magyar Délibáb fellépése a Theater Akzentben

Sok magyar él Bécsben, aki a gyökereit keresi itt. Rajtuk kívül sok nem magyar is él itt, akiket érdekelnek a magyar hagyományok és a magyar kultúra. Számukra azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy működik a városban egy olyan egyesület, amelynek keretein belül énekelni, zenélni, és egyszerűen együttlenni is lehet – magyarul. A Délibáb bécsi magyar kultúregyesület most a Thetater Akzentben mutatkozik be. Az egyesületről a művészeti vezetővel, Kilyénfalvi Gáborral beszélgettünk 2014 februárjában.

deibab_csoportkep1A Délibáb a Wiener Ungarische Sport- und Tanzvereinból származik, amely 1947-ben alapult  Bécsben. Később ez alakult át az itt maradt emberekből olyan csoporttá, ahol a résztvevők kifejezetten táncolni akartak. Kilyénfalvi Gábor, aki az egyesület jelennlegi elnökhelyettese is, Fritz Oberhofer mellett Windhager Helmutot említi az alapítók között. A  csoport a kilencvenes évek óta viseli a Délibáb nevet.

– Kik lehetnek, illetve kik a tagjai most az egyesületnek?

delibab_paros– Mindenki, aki szeret jókedvűen táncolni, énekelni és egymáshoz tartozni. Nemcsak magyar nemzetiségű tagjaink vannak: sok osztrák barátunk is délibábos. 2000-ben 8 felnőtt pár táncolt az együttesben, és 10-12 gyerek járt a próbákra. 2010-től kezdve különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hivatásos tanártól tanuljuk a koreográfiákat, és hogy rendszeresen próbáljunk, tartsunk edzéseket. Próbáinkat több mint két éve Török Sándor és felesége, Bors Erika vezeti. De sokat tanultunk Ónodi Bélától és feleségétől, Éliás Esztertől, valamint Kovács Norbert Cimbitől és feleségeétől, Gaschler  Beátától is. Tánctáborainkban 20-30 résztvevővel dolgozunk együtt. Ennek köszönhetően a Délibáb az utóbbi időben rengeteget fejlődött – tánctechnikailag is.

– Az egyesület szervezi a Wiener Vielfalt nevű eseményt?

– Igen. 2013 júniusában 12 nemzetet hívtunk meg: a török, bolgár, szerb-horvát nemzetiségű vendégeink mellett érkeztek Sopronból, Ausztriábl és Afrikából is a programra. A Vielfalt a Bundeskanzleramt támogatásával valósul meg.

– Most még nagyobb szabású fellépésre készültök.

– Igen, február 28-án a Theater Akzentben mutatkozik be az egyesületünk, ez lesz az első önálló estünk. A program 19:30-kor kezdődik a régi és új táncosok fellépésével. A 450 fős színházban a délibábos gyerekek, az AMAPED Napraforgócskák táncosai, a Tarka Barka énekcsoport mellett, a Bécsi Banda nevű zenekarunk és GodArt moderntánccsoport is fellép. A műsoron rábaközi, mezőföldi, maros-sárpataki koreográfiák mellett búzai táncot, szatmári botolót és modern táncot is láthat a közönség Blaskó Csaba, Nagy Zsolt, Mohácsy Albert és Pilisi Máté kíséretével, Annuska Rusu énekével.

delibab_gyerekek2– Mivel az eladott jegyek árából az egyesület is részesül, gondolom, sok tervet szőttetek már, miként fejlődhet tovább a Délibáb. Milyen programot-tevékenységi lehetőséget kínáltok az érdeklődők számára?

– A Délibábon belül többféle szakkör is működik, a felnőtt tánccsoport mellett például a Szivárvány névre hallgató gyerek tánccsoport, emellett énekkarunk, zenekarunk, népdalkörünk és moderntánc-csapatunk is az egyesület keretein belül tartja próbáit. Büszkék vagyunk arra, hogy  ilyen sokoldalú tevékenységi körről számolhatunk be: mindez az elmúlt 8 év munkájának eredménye is.

– Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

– Szerencsére sok és sokféle fellépés vár ránk az elkövetkező hetekben-hónapokban. A teljesség igénye nélkül néhány kedvcsináló: március 15-én az Európa Club szervezésében lépünk fel forradami témájú műsorunkkal, március 21-én Düvő Táncházat szervezünk Bécsben, április 23-án Üzenet haza címmel táncszínházban veszünk részt, május elején Bécsben mutatkozunk be egy nemzetközi fesztiválon, és lesz fellépésünk a Kiscsőszi Pajtafesztiválon is. Júniusban a bécsi gulyás fesztiválon táncolunk, szeptember 21-én közös zsidó-magyar táncházat szervezünk, szeptember 27-én a bécsi magyar bálba vagyunk hivatalosak, novemberben pedig gálaműsorral várjuk a közönséget.

delibab_gyerekek1– Ki csatlakozhat az egyesülethez? Aki kedvet érez, hogy délibábos legyen, annak kell tudnia valamennyire táncolni már az elején is?

– Alapok nélkül is el lehet hozzánk jönni: emberileg és szakmailag is nagyon nyitott az egyesületünk. Jelentkezni a honlapon lehet, a tagdíjunk havi tíz euró. Aki táncolni, énekelni akar, és gyermekét már most megimertetné a magyar népi hagyományokkal, azt szeretettel várjuk! Minden koreográfiánkhoz külön viselet készül, a tagjainknak saját fellépőruhát varratunk. Elődeink gyönyörű eredeti viseleteket gyűjtöttek össze – nagy köszönettel tartozunk nekik, hogy létrehozták és életben tartották az egyesületünket, ami mára már egy nagy család lett (öbb mint 70 aktív taggal és ennél sokkal több támogatóval.) Szeretnénk, hogy aki itt telepedik le Ausztriában,  otthonra, barátokra találjon nálunk és meg tudja őrizni magyarságát közöttünk.

– Mit csinátok nyáron?

– Tábort is szervezünk – terveink szerint idén júliusban Várbalogon jövünk össze, hogy népművészeti táborunkban napokon át együtt lehessünk. Mivel ez a magyar település közel van az osztrák határhoz, kiválóan alkalmas arra, hogy itt töltsünk el egy hetet a nyárból.

delibab_alulrol– Ha jól látom, vagy felléptek vagy próbáltok, illetve táboroztok, igaz?

– Nagyjából igen – és néha szülinapi partikon vagy más magánkezdeményezésű eseményen is vállalunk fellépést. Most pedig a február 28-i önálló estünkre készülünk gőzerővel – mindenkit szeretettel várunk!

 

Bécsi Magyar Kultúregyesület – Délibáb >>
Fellépés a Theater Akzentben >>
Hangszerkészítés, -restaurálás, hangszerbérlés és -eladás  >>

Leave a comment